Discussie: Webinar "Lekker aan het werk" over stress en voeding

Op donderdag 14 mei (9.30 uur) organiseert de community Vitaal Ondernemend Noord-Nederland (een initiatief van VNO-NCW Noord en De Friesland) een webinar via Zoom. Mascha Perquin deelde waardevolle inzichten over de relatie tussen stress en voeding.

Je kunt de Stress en voeding mini.pdf hier bekijken. Heb je vragen of opmerkingen, of wil je weten hoe Mascha jouw bedrijf kan helpen? Reageer dan onder dit item.

 Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl.

De coronacrisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim een derde beweegt minder sinds de lockdown, veel mensen hebben last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast.

De webinar onder leiding van Mascha Perquin gaat over stress en voeding en de effecten die ze op elkaar hebben. Welk effect heeft stress op je spijsvertering en hoe ga je daarmee om zijn belangrijke vragen. Stress wordt voor een belangrijk deel gestuurd door je hormoonstelsel. Hormonen hebben een duidelijke invloed op de spijsvertering en op je biologische klok. Niet voor niets wordt het darmstelsel ook wel het tweede brein genoemd. We gaan hierbij in op de betrokken hormonen en eindigen met tips om je voeding aan te passen zodat je stress kunt reduceren.

In 2011 is Mascha Perquin gestart met Foodtruck Mama Mascha; het 'zusterbedrijf' van "Lekker aan het werk" en werkt ze voor de zorg, het onderwijs en particulieren. 


10 reacties

Bovenliggend
  • Hi Mascha, bedankt voor het webinar. Een lekker helder en no nonsense verhaal! Ik vond deze vraag nog interessant: Wat kunnen werkgevers nu (grotendeels op afstand) doen om hun werknemers te ondersteunen? Ten eerste bij het voorkomen van stress, maar ook bij gezonde keuzes qua voeding?

  • Dag Emma, ik ben Mascha niet maar wil toch reageren als je dat goed vindt.

    Werkgevers kunnen natuurlijk allerlei concrete zaken faciliteren, maar het begint bij een duidelijke keuze voor welzijn (en gezondheid) van je personeel. Daar structureel voor kiezen is een must. Anders blijft het bij wat hap-snap-aanbod. Een keer een activiteit om te bewegen, een keer een item over voeding, een keer een team-building etc.

    Pas als de keuze er is om tijd en budget vrij te maken om daadwerkelijk en structureel aandacht te geven aan vitaliteit, inzetbaarheid en werkgeluk, dan komt er wat op gang. En dan nog is faciliteren niet genoeg: denk aan de jaarlijkse sportdag (zet geen zoden aan de dijk, levert blessures op), de aanschaf van hoog-laag bureaus die vervolgens niet gebruikt worden) of naast ongezonde snacks in de bedrijfskantine ook wat gezondere (die amper gekozen worden vanwege de 'concurrentie').

    Waar een duidelijke beleidskeuze wordt gemaakt zal m.i. een vervolg komen waar medewerkers naast aanbod ook ondersteund worden in het veranderen van (gewoonte)gedrag. Pas dan kunnen er door medewerkers andere en ook eigen keuzes worden gemaakt die ook nog eens blijvend zijn. Of dat nu gaat over voeding, beweging, stressreductie, ontspanning, zingeving en plezier op het werk of wat dan ook kan bijdragen aan vitaliteit en gezondheid. Dus naast aanbod en faciliteren ook ondersteunen in de gedragskant en dus eigen verantwoordelijkheid.

Reactie
  • Dag Emma, ik ben Mascha niet maar wil toch reageren als je dat goed vindt.

    Werkgevers kunnen natuurlijk allerlei concrete zaken faciliteren, maar het begint bij een duidelijke keuze voor welzijn (en gezondheid) van je personeel. Daar structureel voor kiezen is een must. Anders blijft het bij wat hap-snap-aanbod. Een keer een activiteit om te bewegen, een keer een item over voeding, een keer een team-building etc.

    Pas als de keuze er is om tijd en budget vrij te maken om daadwerkelijk en structureel aandacht te geven aan vitaliteit, inzetbaarheid en werkgeluk, dan komt er wat op gang. En dan nog is faciliteren niet genoeg: denk aan de jaarlijkse sportdag (zet geen zoden aan de dijk, levert blessures op), de aanschaf van hoog-laag bureaus die vervolgens niet gebruikt worden) of naast ongezonde snacks in de bedrijfskantine ook wat gezondere (die amper gekozen worden vanwege de 'concurrentie').

    Waar een duidelijke beleidskeuze wordt gemaakt zal m.i. een vervolg komen waar medewerkers naast aanbod ook ondersteund worden in het veranderen van (gewoonte)gedrag. Pas dan kunnen er door medewerkers andere en ook eigen keuzes worden gemaakt die ook nog eens blijvend zijn. Of dat nu gaat over voeding, beweging, stressreductie, ontspanning, zingeving en plezier op het werk of wat dan ook kan bijdragen aan vitaliteit en gezondheid. Dus naast aanbod en faciliteren ook ondersteunen in de gedragskant en dus eigen verantwoordelijkheid.

Onderliggend